Bıçak Yapımcılığı

     İkinci Mahmud Döneminde (1808-1839) tutulan Şer’iye Sicillerinde yer alan bilgilere göre, çakı ve bıçaklar, Subaşı Hanı’nın kuzey girişindeki kapının karşısında bulunan Kılıççılar Çarşısı’nda yapılırdı. Kılıççılar Çarşısı’nda yapılan kılıçların, silahların zamanla değişmesiyle kullanım dışı kalmasıyla kılıç ustaları çakı ve bıçak yapımına yöneldiler. Sivas’ın kara kemik saplı bıçakları ünlüdür. Bıçak sapları için öküz, keçi ve koç boynuzu kullanılır. Boynuz, kolay bulunması ve ucuz olmasının yanı sıra sağlam ve işlenebilir oluşuyla Sivas bıçakçılığının karakteristik malzemesi olmuştur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir